Overstromingen voortaan met drones in kaart gebracht

Argus Vision werkt voor drie grote sectoren. Onze overheid, de verzekeringswereld en de bouwsector. Deze laatste is dikwijls gelinkt aan de optimalisatie van landmeetkundige toepassingen.

We vertellen jullie graag waar wij zoal mee bezig zijn binnen deze drie sectoren. Vandaag duiken we in de case die we in samenwerking met Croes, expert in afbraak- en grondwerken, en landmeetbureau Divatec succesvol afwerkten.

De opdracht: bepaal het volume van deze groeve

Croes, expert in afbraak- en grondwerken, schakelt Divatec al jaar en dag in als vaste landmeter. Alsook voor dit project! Ditmaal om het volume van een groeve 3D in beeld te brengen – op vraag van de gemeente. Ze wilden bovendien graag kaarten die aan de klant duidelijk zouden maken met hoeveel grond de groeve opgevuld kon worden – en hoe dat er zou gaan uitzien.

Het probleem: gaten in de data

Goed, zo gezegd, zo gedaan. De put werd ingemeten en de data werd aangeleverd in de vorm van een standaard 3D-model. Jammer genoeg, bleek later dat het model niet goed genoeg onderbouwd was omdat er grote gaten in de data zaten. Hierdoor had Croes moeite om verdere beslissingen te nemen.

De caption voor deze afbeelding

Toch was dit wel nodig. De gemeente was aan het wachten op hun antwoord: ze schakelden Croes tenslotte in om een idee te krijgen hoe de groeve opgevuld kon worden en wat de verschillende opties waren. Daarom schakelden Croes en Divatec ons in met de vraag om hier verder op te werken – en om onze expertise los te laten op de bestaande data. Onze rol? Zorgen voor een duidelijk geheel waarop de klant wél gefundeerde beslissingen kan nemen.

De oplossing: Argus Vision

Argus Vision gaat tenslotte altijd verder in dataverwerking dan ‘gewoon’ volumebepaling of stockpiling. En dat is exact wat dit project nodig had!

Eerst en vooral moesten we een keuze maken: werken we verder op de data – of kiezen we ervoor om onze drones op pad te sturen? Wel, zoals altijd, beslisten we dit in overleg met de klant. Wegens budgettaire redenen werd er gevraagd om verder te werken op de data die we al hadden. ‘Goed’, zeiden we. En we gingen aan de slag!

We besloten om de huidige data onder de loep te nemen, deze te kneden en verder aan te vullen waar nodig. Zo zouden we ver genoeg geraken om de vraag van de gemeente te kunnen beantwoorden. We zetten onze analisten een veertiental uur aan het werk om de data te kneden. Zij schoonden het model volledig op en haalden er kleine fouten in de berekening uit: zo elimineerden ze – onder andere – de opgemeten vegetatie, zodat de volumeberekening veel nauwkeuriger werd.

Het resultaat: twee gedetailleerde simulaties

We stapten terug naar Croes met twee simulaties om voor te stellen aan de gemeente. Het eerste model was een simulatie waar het natuurlijke terrein het beste benaderd wordt. De aanvulling komt het dichtste bij het natuurlijke landschap en is vanuit esthetisch standpunt de beste optie.
Het tweede model was een simulatie met een iets meer artificieel karakter: hier ligt de focus op zoveel mogelijk grond kwijtraken in de groeve – maar zou ook ideaal zijn als stevige ondergrond, moest de gemeente late beslissen om hierop te gaan bouwen.

De volgende stap was om het opgeschoonde 3D-model model in 2D te gaan visualiseren. ‘Huh? Hoezo?’, vraag je je misschien af. Wel, op de gemeente hebben ze geen 3D-pakketten om deze modellen te bekijken. In functie van de klant en hun vraag en comfort, verwerkten we het geheel dus terug naar een ‘klassiek’ resultaat.

Het geheel van deze case is écht een voorbeeld van de meerwaarde van de Argus Vision dataverwerking: van iets waar niemand iets mee kan doen – en niet kan interpreteren – een werkbaar en duidelijk verstaanbaar resultaat maken.

Geïnteresseerd om samen te werken?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis rhoncus libero ut diam tempor, nec congue sapien pharetra. Suspendisse vehicula felis sodales, fermentum nulla non, iaculis metus.

Neem contact op