Croes, Divatec en Argus Vision: samen voor sterkere dataverwerking

Argus Vision werkt voor drie grote sectoren. Onze overheid, de verzekeringswereld en de bouwsector. Deze laatste is dikwijls gelinkt aan de optimalisatie van landmeetkundige toepassingen.

We vertellen jullie graag waar wij zoal mee bezig zijn binnen deze drie sectoren. Vandaag duiken we in de case die we in samenwerking met Croes, expert in afbraak- en grondwerken, en landmeetbureau Divatec succesvol afwerkten.

De opdracht: bepaal het volume van deze groeve in gemeente Ouffet

Vorig jaar kocht Croes een groeve in de gemeente Ouffet. Hun doel? Deze aanvullen met zo veel mogelijk grond. Om te weten hoeveel grond ze hierin kwijt konden, maakten wij in opdracht van Divatec een eerste volumeberekening tijdens het aankoopproces.

Croes wilde bovendien graag simulaties die aan de gemeente duidelijk zouden maken met hoeveel grond de groeve opgevuld kon worden – en hoe dat er zou gaan uitzien.

Het probleem: gaten in de data

Goed, zo gezegd, zo gedaan. De put werd ingescand per drone via een derde partij die Croes zelf aanbracht. Vervolgens werd de data aangeleverd in de vorm van een standaard 3D-model.

Jammer genoeg, bleek later dat het model niet goed genoeg onderbouwd was: er zaten gaten in de data. Dit kwam door de vegetatie in de groeve: de hoge boomtoppen werden foutief aanzien als het grondoppervlak. Dit zorgde voor een hoogteverschil van twintig meter, wat erg nadelig was voor verdere berekeningen.

Met andere woorden: het eerste model schoot te kort op alle gebied. Enerzijds op gebied van kwaliteit omdat er gaten in het model zaten. Maar ook op gebied van transparantie moesten we optimaliseren: de puntenwolk-data is te ingewikkeld omdat noch Croes, noch de gemeente Ouffet het gewend zijn met deze data te werken en/of ze te interpreteren.

Wat nu? Croes had tenslotte toestemming van de gemeente nodig om te mogen starten met de aanvulling van de groeve. En deze kon alleen maar gegeven worden indien er duidelijke modellen op tafel lagen over hoe de groeve opgevuld kon worden en wat de verschillende opties waren.

Daarom schakelden Croes en Divatec ons in met de vraag om hier verder op te werken – en om onze expertise los te laten op de bestaande data. Onze rol? Zorgen voor duidelijke en begrijpelijke simulaties waarop de gemeente gefundeerde beslissingen kan nemen.

De oplossing: Argus Vision

Argus Vision gaat tenslotte altijd verder in dataverwerking dan ‘gewoon’ volumebepaling of stockpiling. En dat is exact wat dit project nodig had!

Eerst en vooral moesten we een keuze maken: werken we verder op de data – of kiezen we ervoor om onze drones op pad te sturen? Wel, zoals altijd, beslisten we dit in overleg met de klant. Wegens budgettaire redenen werd er gevraagd om verder te werken op de data die we al hadden. ‘Goed’, zeiden we. En we gingen aan de slag!

We besloten om de huidige data onder de loep te nemen, deze te kneden en verder aan te vullen waar nodig. We zetten onze analisten een veertiental uur aan het werk om de data te kneden. Zij schoonden het model volledig op en haalden fouten uit de berekening: zo elimineerden ze – onder andere –  de foutief opgemeten vegetatie, zodat de volumeberekening veel nauwkeuriger werd.

Het resultaat: twee gedetailleerde simulaties

We stapten terug naar Croes en Divatec met twee simulaties. Het eerste model was een simulatie waarbij de aanvulling het oorspronkelijke landschap zo goed mogelijk benaderd werd.Het tweede model was een simulatie met een iets meer artificieel karakter: hier lag de focus op zoveel mogelijk grond kwijtraken in de groeve. Er werd ook aangegeven dat dit model ideaal zou zijn om een vlakke ondergrond te creeren, moest de gemeente later beslissen om hierop te gaan bouwen.

De volgende stap was om het opgeschoonde 3D-model model in 2D te gaan visualiseren. ‘Huh? Hoezo?’, vraag je je misschien af. Wel, noch bij Croes, noch bij de gemeente hebben ze 3D-pakketten om deze modellen te bekijken. In functie van de klant, hun vraag en comfort, verwerkten we het geheel dus terug naar een ‘klassiek’ 2D-plan met talud- en hoogtelijnen én dwars- en lengteprofielen van zowel de huidige toestand als van de gesimuleerde modellen.

 

Deze voorstellen liggen nu bij de gemeente, waarna één van beide – of een compromis – gekozen zal worden.

Het geheel van deze case is écht een voorbeeld van de meerwaarde van de Argus Vision dataverwerking: van iets waar niemand iets mee kan doen – en niet kan interpreteren – een werkbaar en duidelijk verstaanbaar resultaat maken.

 

Geïnteresseerd om samen te werken?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis rhoncus libero ut diam tempor, nec congue sapien pharetra. Suspendisse vehicula felis sodales, fermentum nulla non, iaculis metus.

Neem contact op