Argus Vision verjaagt meeuwen met imitatievalk

Modelvliegtuigjes inzetten om meeuwen te verjagen? Het lijkt een gek idee, maar voor Argus Vision is het een logische denkpiste. Bij International Car Operators bewezen we dat dit lumineuze idee werkt. Waar alle andere middelen faalden, slaagde onze ‘imitatievalk’ van met glans. Sinds dit jaar zijn de sites van de over- en opslagspecialist in Zeebrugge dan ook quasi meeuwenvrij.

Logistieke hub voor wagens
Het Japanse ICO is een dochter van Nippon Yusen Kaisha dat in Antwerpen en Zeebrugge jaarlijks meer dan 2,5 miljoen wagens ‘behandelt’. “Kort gesteld, zorgen wij ervoor dat voertuigen van diverse constructeurs op hun verschillende bestemmingen geraken”, legt Jan Werbrouck uit. 

“De wagens worden in België geleverd per schip, trein of vrachtwagen. Wij parkeren ze op onze terreinen die meer dan 200 ha beslaan. Daarna is het onze taak om de juiste voertuigen klaar te zetten voor verscheping of trein-/wegtransport naar de volgende bestemming.”

Meeuwen zorgen voor overlast
Door de ligging aan de Noordzee kampt de haven van Zeebrugge meer dan Antwerpen of Gent met meeuwenkolonies. De vogels vormen een ware plaag voor bedrijven die levensmiddelen verwerken. Maar ook andere firma’s zijn niet opgezet met hun aanwezigheid. Zo liep de schade die de meeuwen bij ICO veroorzaakten elk jaar op tot tienduizenden euro’s. 

“Deze vogels zijn verzot op mosselen die ze in de dokken opvissen”, vertelt Jan Werbrouck. “Daarna laten ze die vallen om ze te openen. Natuurlijk komen er wel eens exemplaren op de wagens terecht, wat op zich geen groot probleem is. Erger is het wanneer de meeuwen zich vergissen tussen een mossel en een steentje. Dat laatste zorgt gegarandeerd voor een deukje in het voertuig. Of erger: een gebroken ruit of spiegel. In al deze gevallen moeten wij voor de reparatie instaan. En daar hangt soms een aanzienlijk prijskaartje aan vast. 

Daarnaast zijn er nog de vele uitwerpselen van de meeuwen. Die branden in op het lakwerk van de nieuwe wagens, wat ook tot schadegevallen leidde. Bovendien ontvangt geen enkele autodealer graag vieze auto’s. Het strookt trouwens niet met ons imago om vuile voertuigen af te leveren. Vandaar dat we genoodzaakt waren om een schoonmaakploeg in te schakelen. Ook dat was uiteraard een grote kost.”  

Argus Vision als laatste hoop
Jarenlang probeerde ICO alle mogelijke technieken om de meeuwenkolonies te verjagen. Spikes, kanonnen, geluidsystemen, laserstralen, weerkaatsende ballonnen, statische roofvogels, … Zelfs de daken van de gebouwen werden aangepast om nestbouw tegen te gaan. “Het was echter dweilen met de kraan open”, aldus Jan Werbrouck. “Telkens weer trad er gewenning op. Of de meeuwen vonden een manier om onze maatregelen te omzeilen. De enige uitzondering op de regel was het inzetten van roofvogels. Helaas zijn de valkeniers in België dun gezaaid. En het is ook een erg dure oplossing. Uiteindelijk hielp het toeval ons een handje. Op een vakbeurs ontmoetten we Argus Vision. Een gesprek over de mogelijkheden om drones voor securitydoeleinden te gebruiken, leidde naar het meeuwenprobleem. Argus Vision zag wel potentieel om een oplossing te bedenken. En van het ene kwam het andere.” 

Uniek concept met modelvliegtuigje
Argus Vision had ooit gelezen dat imitatieroofvogels wel eens dé oplossing zouden kunnen zijn. “Het was een Italiaanse professor die op het idee was gekomen”, vertelt mede-eigenaar Seppe Koop. “Toch waren er nog geen praktijkvoorbeelden beschikbaar. We begonnen echte valkeniers te observeren en research over het gedrag van vogels te doen. Uiteindelijk slaagden we erin een uniek concept te ontwikkelen dat kans op slagen had. Een belangrijke vondst was dat de roofvogels niet hoeven te klapwieken. Om meeuwen te vangen, duiken ze recht naar beneden zonder hun vleugels te bewegen. Vandaar dat we besloten om een modelvliegtuigje te gebruiken. We bouwden er een piepschuim lichaam rond dat op een valk lijkt. Om een maximaal effect te krijgen, schilderden we er bruine veren op. Vervolgens oefenden we ons in het nabootsen van het vlieggedrag van valken. De essentie is opstijgen in cirkels om dan erg snel in duikvlucht naar de meeuwen te vliegen. Eenmaal we dit onder de knie hadden, konden we bij ICO aan de slag.”


Innovatieve aanpak met resultaat
Tijdens het broedseizoen (van maart tot eind juni) trok Argus Vision drie dagen per week naar de sites van ICO om er met de imitatievalk rond te vliegen. “Meteen was duidelijk dat de meeuwen ons vliegtuigje wel degelijk als een roofvogel beschouwden”, vertelt medezaakvoerder Jonas Van de Winkel. 

“Interessant was dat de imitatievalken andere roofvogels aantrokken. Niet op een agressieve manier, eerder ter versterking in de strijd tegen de meeuwen. Na enkele maanden kregen we ook de bevestiging dat er geen gewenning optrad. Met andere woorden: onze methode werkte perfect.” “Niettemin was het een titanenwerk om de meeuwen volledig van de ICO-sites te bannen”, vervolgt Seppe Koop. “Deze vogels zijn nu eenmaal nogal koppig van aard. Dus je moet wel wat doorzettingsvermogen hebben. Uiteindelijk deden we er vier jaar over om de twee kolonies volledig te verjagen.” 

Jan Werbrouck pikt hierop in: “Toegegeven, het was een investering. Maar die weegt niet op tegen de baten: propere wagens en veel minder beschadigingen. Van ons krijgt Argus Vision alvast een dikke proficiat voor dit innovatieve idee. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, heeft deze dronespecialist toch maar waargemaakt!”

Interesse om samen te werken??

Interesse hoe wij een meerwaarde kunnen zijn voor jou? Vul dan snel onderstaand formulier in!

Neem contact met ons op Download onze bedrijfsbrochure